Karabük NFS Ajans

Kardemir

SAFRANBOLU’DA YAŞAYAN BİR İTALYAN PRENSESİ

SAFRANBOLU’DA YAŞAYAN BİR İTALYAN PRENSESİ
edito editor( karabuknfsajans@gmail.com )
621 kez okundu
05 Temmuz 2022 - 21:21

Karabük Valisi Fuat Gürel, 1850-1855 yılları arasında Safranbolu’da yaşayan İtalyan Prenses “Cristina Trivulzio Belgiojoso” nun hayatını anlatan kitabı takdim etmek ve kitap hakkında bilgiler vermek üzere ziyaretine gelen Tarih Öğretmeni Yalçın Kılınç’ı makamında kabul etti.

Tarihçi arkadaşları Murat Babuçoğlu ve Orhan Özdil ile birlikte hazırladıkları, 1850 yılında Safranbolu ilçemiz Kuzyaka Köyü ile Sat Köyü arasındaki bir bölgeden çiftlik satın alarak 5 yıl Safranbolu’da yaşayan İtalyan prensesi “Cristina Trivulzio Belgiojoso” nun hayatını anlatan kitabı Vali Fuat Gürel’e takdim ederek bilgiler veren Tarih Öğretmeni Yalçın Kılınç, “1830 yılında 22 yaşında Paris’e ilk sürgününe gitti. Paris’te Balzac ve Victor Hugo gibi sanatçıları himayesine aldı. Affedildikten sonra Milano’ya dönen prenses ailesinin serveti ile paralı askerler toplayarak bir kez daha Avusturya’ya karşı özgürlük mücadelesine girdi. Ancak başarılı olamayınca bu kez canını kurtarmak için 1850 yılında siyasi mülteci olarak İstanbul’a gelerek Osmanlı Devletine sığındı. 1850 yılında Safranbolu halkından Hasan Çavuşoğlu, İsmail Beyden “Çakmakoğlu” Çiftliğini satın aldı ve kızı Maria’yı Osmanlı Devleti vatandaşlığına geçirdi. Safranbolu’da 5 yıl süreyle yaşayan prenses yüksek hemşirelik ve tıp bilgisi sayesinde felçli hastaları iyileştirdi ve yerli halkın sevgisini kazandı ülkesine döndükten sonra Safranbolu anılarını yazarak İtalyanca ve Fransızca basılmasını sağladı 1871 yılında 63 yaşındayken hayatını kaybetti. Prenses Cristina için 2010 yılında “İnanmıştık” isminde film çevrildi 2021 Yılı Eylül ayında Milano Belediyesi tarafından şehrin meydanlarından birine heykeli dikildi ülkesinde “Özgürlüğün Annesi” olarak tanınmaktadır.

“Cristina Trivulzio Belgiojoso” nun hayatını anlatan kitabın Safranbolu Turizmine artı değer katacağına inandığını ifade eden Vali Fuat Gürel, kitabın hazırlanmasında emeği bulunan Tarih Öğretmeni Yalçın Kılınç, Tarihçi arkadaşları Murat Babuçoğlu ve Orhan Özdil başta olmak üzere katkı ve destek veren kurum, kuruluş ve kişilere teşekkür etti.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.